Ansaittu menestys

 

Syksy on tuonut tullessaan lisää värejä maisemaan. Pian ruskavärit vaihtuvat jääriitteeseen lammikoiden pinnoilla ja haaleassa valossa kimaltelevaan kuuraan puiden alastomissa rungoissa. Yhtä kaunista kuin kevään hennot vihreät ja kesän rehevä väriloisto.

 

Luonto on lääkettä. Tutkimusten mukaan jo viiden minuutin oleskelu viheralueilla laskee verenpainetta ja lievittää stressiä. Luonto tarjoaa virikkeitä aisteille. Miltä näyttää, mitä värejä? Miltä tuoksuu? Mitä kuulet? Miltä maasto jalkojen alla tuntuu, entä puunrunko kätesi alla? Mieli rauhoittuu ja elämän perusasiat muistuvat mieleen. Se, mikä lopulta on kaikkein tärkeintä. Metsässä kävellessä ajatukset selkenevät ja ongelmat pienenevät. Meistä jokaisella voi silloin tällöin kertyä takaraivoon selvittämättömiä vyyhtejä. Raittiissa ilmassa ja luonnon helmassa vyyhdit aukeavat helpommin, joskus kuin itsestään. Kaiken lisäksi luonnossa liikkuminen on tehokasta liikuntaa.

 

Haluatko selvitellä tavoitteitasi itsellesi? Kysy itseltäsi kysymys ja lähde kävelylle metsään.

 

Mitä minä oikeastaan haluan?

Etsinkö mielekästä tekemistä? Kaipaanko uutta ihmissuhdetta? Haluanko parantaa terveyttäni? Mikä ajaa minua eteenpäin?

 

Haluatko menestyä? Valmistaudu kohtaamaan seuraavat vaiheet matkan varrella:

  • Tiedostamaton osaamattomuus: Tästä me kaikki aloitamme. Emme ole vielä ehtineet nähdä oman käyttäytymisemme lävitse. Emme vielä tiedä, miten paljon asetumme itse esteeksi ansaitsemamme menestyksen saavuttamiselle.
  • Tiedostettu osaamattomuus: Tässä vaiheessa tulemme pikku hiljaa tietoisiksi siitä, miten paljon me itse asiassa asetumme oman menestyksemme tielle…
  • Tietoinen osaaminen: Tämä on sekä pelottava että herkistävä vaihe. Tietoisuutemme kasvaa. Hyväksymme menestyksen ja luotamme itseemme.
  • Tiedostamaton osaaminen: Tässä vaiheessa menestys ei vaadi enää jatkuvaa työntekoa. Oppimamme asiat ovat jo asettuneet takaraivoon. Uudet elämäntavat käyvät jo luonnostaan. Puhumme itsestämme positiiviseen sävyyn. Uskomme itseemme – itsestään selvästi.

 

Sinun on nyt aika valita oma tiesi. Jos seuraat jonkun toisen jalanjälkiä, et ole koskaan ensimmäinen. Mitä menestys sinulle tarkoittaa? Osa meistä etsii elämyksiä. Toiset viihtyvät siinä pisteessä, missä nyt ovat, eivätkä halua asioiden muuttuvan – eli kehittyvän. Kun haluat menestyä, tärkeintä on että teet niitä asioita, jotka tuntuvat sinusta aidosti merkityksellisiltä.

 

Ihmiset, joiden näkemys omista kyvyistä on staattinen eli paikallaanjunnaava, voivat kokea haasteet merkityksettöminä. Jos ajattelet, että sinulla ei ole muita vaihtoehtoja kuin selviytyä haasteesta, haastavasta tilanteesta tulee helposti sisällötön, ja epäonnistumisen pelko valtaa sinut. Mutta jos taas uskot omaan kykyysi menestyä, uskosi kannustaa sinut tarttumaan haasteeseen positiivisena kehitysaskeleena, ja saavutat haluamasi. Halu muutokseen muuttaa kaiken.

 

Heräsikö mielessäsi uusia ajatuksia? Näetkö oma tiesi, ikioman polkusi vähän eri valossa nyt, kun puista putoilee jo kellastuneita lehtiä ja muuttolinnut suuntaavat kohti lämpimämpiä maailmankolkkia? Tiedätkö nyt, mitä aidosti haluat? Oletko päättänyt: minä ansaitsen menestyksen. En pelkästään terveyteen ja painoon liittyvää menestystä, vaan kaikkiin muihinkin päätöksiini liittyen.

 

Se päätös on kuin näkisi metsässä kävellessään sellaisen lehden, jossa on häivähdys violettia, tai muuta sellaista väriä jota et ole tottunut näkemään. Jotain uutta ja kiinnostavaa.