Ateriasuunnittelusta

Ateriasuunnittelusta

Busy working person

Täyttyykö arkesi työstä, perheestä, harrastuksista, kotitöistä? Lähdet kiireellä töistä hakemaan lapset hoidosta, sitten viet heidät harrastuksiin, käyt pitämässä seuraa ikääntyneelle äidillesi, hoidat asioita puhelimitse samalla kun laitat iltaruokaa kavereiden palaaville lapsille, pyykkiä pitäisi pestä, puolisokin kaipaa huomiota, maito on taas loppu… Missä välissä ehdit huolehtia omasta hyvinvoinnistasi? Kun arki on kiireistä ja kaukana ylellisestä juhlasta, tavoitteeseen keskittyminen vaatii ylimääräistä energiaa ja polttoainetta. Avain tavoitteen saavuttamiseen on suunnitelmallisuus.

Alitajunta tekee toimintamalleista automaattisia

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan. Mutta vain puoliksi. Suunnitelma täytyisi myös toteuttaa kokonaan. Suunnitelmallisuus on kaiken a ja o silloin, kun päivittäinen elämä kiitää 190 kilometriä tunnissa, viis nopeusrajoituksista. Alitajuntamme, mielemme tiedostamaton osa, tahtoo meidän parastamme ja ylläpitää totuttuja toimintamalleja, joiden tarkoitus on helpottaa asioiden hoitamista. Pystymme tekemään tuttuja juttuja sen kummemmin niitä ajattelematta, koska alitajuntamme on ohjelmoinut ne automaattisiksi. Mutta alitajunnan hyvät tarkoitusperät eivät toimikaan silloin, kun se ohjailee meitä kohti vanhoja, huonoja ruokailutottumuksia helpottaakseen kiireisen arjen sujumista. Kun tavoitteeseen keskittyminen herpaantuu, vanhat ruokailutottumukset nousevat taas pintaan.

Uusia toimintamalleja vanhojen tilalle

Jokainen ateria, jokainen päivä vahvistaa uusia ruokailutottumuksiasi – kun toistat niitä tarpeeksi kauan, ne ohjelmoituvat tiedostamattomalle alueellesi vanhojen tilalle, ja kun tarvitset autopilottia, alitajuntasi ohjailee sinut noudattamaan näitä uusia tapoja. Käytä aikaa ateriasuunnitteluun. Se on panostus terveempään, kevyempään elämään. Varaa kalenteristasi tietty viikoittainen aika, joka tästä lähtien on sinun suunnittelu- ja arviointihetkesi. Mieti, miltä haluat tulevan viikon näyttävän. Ota esiin kalenterisi. Ota huomioon lounastapaamiset, mahdolliset illallistilaisuudet, tyttöjen illat, sukujuhlat, ja kaikki muutkin tavallisesta elämänmenosta poikkeavat tapahtumat. Laadi viikkoruokalista ja tee sen mukaiset ostokset kerran viikossa. Näin säästät myös aikaa, kun kaupassa ei tarvitse poiketa päivittäin.

Arviointituokio viikon päätteeksi

Kun viikko on kulunut ja kalenterisi muistuttaa suunnittelu- ja arviointituokiosta, istu alas. Aivan ensimmäisenä mietit, miten kulunut viikko sujui. Tuomitsematta, harmittelematta – katsot vain totuutta silmiin ja hyväksyt sen. Keskity siihen, mitä olet tehnyt hyvin. Muista, että ei ole epäonnistumisia, on vain tilaisuuksia saada palautetta, tilaisuuksia oppia. Jos olisit jälkikäteen ajatellen tehnyt jotain toisin, voit tehdä sen toisin tulevalla viikolla. Ja kas, taas olet oppinut jotain uutta, joka on pysyvän painonhallinnan kannalta olennaista. Kysy itseltäsi: Miten haluaisin asioiden olevan? Miten voin saavuttaa haluamani? Miten muut ovat toimineet samassa tilanteessa?

Nälkä on huono kauppakaveri

Älä koskaan mene ruokakauppaan nälkäisenä. Muriseva maha on huonointa mahdollista ostosseuraa, sillä se houkuttelee sinut helposti poikkeamaan suunnitelmastasi ja tekemään turhia heräteostoksia.

Vinkkejä kiireen keskelle

Varmista riittävä proteiininsaanti. Proteiini auttaa pitämään sinut kylläisenä pitempään. Pidätkö kanasta? Kypsennä uunissa isompi määrä kanafileetä kerrallaan ja pakasta annospusseissa. Valitse maustamatonta, marinoimatonta kanaa ja kypsennä 150 asteessa 15–20 minuutin ajan. Sulata pakastimesta tarpeen mukaan ja mausta valitsemaasi ruokaan sopivaksi. Myös vähärasvaista naudan jauhelihaa voi pakastaa annospusseissa. Kikherneitä ja papuja löytyy kätevästi valmiiksi kypsennettyinä tölkeissä, myös luomuna.

Virtaa vihanneksista. Tuoreet vihannekset ovat aina etu, mutta pakastevihannekset voivat pelastaa kokonaisuuden kiireen keskellä. Pidä pakastimessa aina esimerkiksi pinaattia, kukkakaalia, parsakaalia, maissia, herneitä sekä erilaisia vihannessekoituksia ja vokkivihannespusseja. Viipaloiduista tomaateista, punasipulista, basilikasta, omenaviinietikasta ja mausteista tehty salaatti säilyy jääkaapissa ja vain paranee maustuessaan yön yli.

Elimistö kaipaa hyvää rasvaa. Salaatti- tai ateriakastike on helppo tehdä itsekin. Sekoita 2 dl rypsiöljyä ja 2 dl omenaviinietikkaa. Voit tehdä erimakuisia kastikkeita valmiiksi jääkaappiin. Ne säilyvät parin viikon ajan käyttökelpoisina. Kokeile vaikka seuraavia mausteyhdistelmiä:

  • dijonsinappia, valkosipulia, ranskalaisia yrttejä ja timjamia
  • tomaattipyreetä, valkosipulia, soijaa ja basilikaa (vaihda välillä omenaviinietikka punaviinietikkaan)
  • limettiä ja sambal oelek -chilitahnaa
  • piparjuurta, tilliä ja sitruunaainkivääriä ja chiliä

Kevytkaupan VLCD-dieettituotteet sopivat paitsi kokonaisvaltaiseen VLCD-dieettiin, myös korvaamaan yksittäisiä aterioita arjen kiireen keskellä. Kevytkaupan valikoimasta löydät myös oppaita sekä vinkkejä parempaan arkeen sekä painonhallintaan. 

Takaisin blogiin