Elämäntapamuutoksessa kiire on pahe

Elämäntapamuutoksessa kiire on pahe

tiimalasi kädessä

Elämäntapamuutos. Elämäntaparemontti. Suuria sanoja, iso urakka. Kiire ja ahneus – kaikki heti nyt – on klassinen virhe, joka johtaa helposti pettymysten kierteeseen. Jos yrität muuttaa kaiken kertaheitolla, motivaatio horjuu helposti pientenkin vastaiskujen voimasta. Parempi taktiikka on tehdä pieniä muutoksia yksi kerrallaan ja keskittyä tavoitteeseen.

Vanhoista tottumuksista eroon

Moni elämäntaparemontin aloittava kuvittelee, että kaiken voi muuttaa kerralla, ja sen jälkeen urakka on valmis, eikä asiaa tarvitse enää ajatella, saati sitten nähdä sen eteen vaivaa. Sellainen ihminen on, vähän kärsimätön ja mukavuudenhaluinen. Tavat ja tottumukset istuvat kuitenkin tiukassa. Monet käyttäytymismallit olemme oppineet jo lapsuudessamme. Ne ovat pinttyneet alitajuntaan vuosien ja vuosikymmentenkin aikana. Siksi on mahdoton ajatus muuttaa kaikki kertarysäyksellä. Tarvitaan aikaa ja vaivaa, lukemattomia toistoja ja sinnikästä harjoittelua. Usein ajatusten muuttaminen aiheuttaa melko lailla henkisiä lihaskipuja.

Unohda kiire elämäntapamuutoksessa

Moni meistä on taatusti päättänyt ainakin kerran elämässään alkaa syödä terveellisesti ja kuntoilla neljästi viikossa. Uusi elämäntyyli on voimassa heti huomisesta alkaen – kaikki kuntoon kertaheitolla. Mitä tapahtuu? Yleensä into ja jaksaminen ehtyvät jo parissa päivässä. Yksikin pieni poikkeama tuntuu kaatavan koko projektin, koska muutos on niin suuri ja ehdoton. Toteamme, ettei kunto kasva uusien lenkkareiden ostamisella. Lannistumme ja annamme koko jutun olla. Ei se ilmeisesti ollut meitä varten, kun ei siitä tullut mitään. Ego saa kolauksen, pettymys on suuri. Meistä tulee alisuoriutujia hyvinvoinnin saralla. Jos se ei kerran silloinkaan onnistunut, miksi yrittää uudestaan? Emme kuitenkaan saavuttaisi tulosta taaskaan. Emme halua pettyä itseemme uudestaan.

Ole sen sijaan kärsivällinen

Mitä, jos et kuitenkaan luovuttaisi ihan vielä? Mieti, mikä meni mönkään. Olitko ahne? Yrititkö liikaa liian nopeasti? Liian iso muutos yhdellä kertaa, liikaa vaatimuksia. Tässä kohtaa katse kannattaa kääntää tavoitteeseen. Ensin saavutamme tavoitteemme. Sitten pysymme tuloksissa, joita tavoitteesta seuraa. Lopullinen tavoitteemme ei siis ole maaliviivan saavuttaminen vaan sen takana pysyminen koko loppuelämän ajan. Ei se, että paino putoaa, vaan se, että paino putoaa eikä nouse enää. Jotta motivaatio pysyisi korkealla koko matkan, kannattaa projektiin panostaa aikaa. Aikaa hyvinvoinnille, palautumiselle, rentoutumiselle, uusien tapojen oppimiselle, terveellisestä ruoasta nauttimiselle, motivaation ylläpitämiselle, hyvälle mielelle, liikunnan ilon etsimiselle.

Riittävän hyvä = tarpeeksi hyvä

Matkalla kohti tavoitetta tarpeeksi hyvä on ihan oikeasti tarpeeksi hyvä. Me kelpaamme, mitä tahansa valintoja teemmekin. Meidän tulee oppia olemaan kilttejä itsellemme, vasta sitten pystymme olemaan kilttejä ympäristöllemme. Älä siis luovuta, mikäli et saa täydellisiä tuloksia saman tien. Jokainen askel, pienikin, vie sinua kohti tavoitettasi. Jokainen poikkeama ja harha-askel opettaa sinulle jotain.

Takaisin blogiin