Haasta omat käsityksesi

Haasta omat käsityksesi

kirjoituskone

Tehokkain tie muutokseen on haastaa omat ajatusmallinsa ja muuttaa rajoittuneita tai rajoittavia käsityksiään. Määrittele ensin, mitä uskot. Arvioi, miten hyvin se tukee painonpudotustasi. Jos uskomuksesi ei tue painonpudotustasi, on aika kyseenalaistaa vakiintunut uskomus.

Kysy itseltäsi:

  • Miten tämä uskomus on auttanut minua?
  • Mikä oli tämän uskomuksen positiivinen tarkoitus silloin, kun uskomus syntyi?
  • Mitä tämä uskomus on estänyt minua tekemästä?
  • Mitä seurauksia siitä on minulle tulevaisuudessa, jos edelleen pidän kiinni tästä uskomuksesta?
  • Auttaako tämä uskomus minua saavuttamaan tavoitteeni?

Nämä kysymykset auttavat sinua tunnistamaan käsitykset, jotka eivät (enää) auta sinua elämään niin kuin haluat ja saavuttamaan asioita, joita tavoittelet. Ehkä et ole edes itse valinnut niitä? Ehkä olet perinyt ne vanhemmiltasi; he ehkä saivat ne omilta vanhemmiltaan. Silloisessa maailmassa niillä uskomuksilla ja käsityksillä saattoi olla muodostumisensa aikaan positiivinen tarkoitus, siinä ajassa ja kulttuuripiirissä. Ehkä osa niistä on jatkanut elämäänsä niin sanottuina totuuksina, jotka eivät pidä paikkaansa sinun elämässäsi.

Voit esimerkiksi pitää kiinni uskomuksesta, ettei ateria ole ateria ilman perunaa. Tai että täysjyvä ei maistu niin hyvältä kuin valkoinen leipä. Tai että liikunta on kurjaa. Tai että sinä nyt vain olet ylipainoinen ihminen, niin kuin kaikki suvussasi, eikä sille voi mitään. Nämä ovat rajoittavia käsityksiä, uskomuksia vailla todenperäisyyttä. Ateria voi hyvin olla tasapainoinen ja terveellinen ilman perunaa. Makuaistia pystyy harjoittamaan, ja kun totuttelet täysjyvään, valkoinen vilja alkaa maistua ei-miltään. Liikuntamuotoja on kymmeniä erilaisia. Kokeilemalla löydät omasi, ja kun annat kunnonkohotukselle tilaisuuden, pikkuhiljaa liikunta alkaa tuntua yhä paremmalta. Kun muutat arjessasi edellä olevien tapaisia yksityiskohtia, yhden asian kerrallaan, myös painosi putoaa. Et enää olekaan automaattisesti ylipainoinen.

Pohdi kysymyksiä ja avaa silmäsi uusille käsityksille. Elämä on muutosta, joten myös uskomusten on luontevaa muuttua. Valitse sellaisia uskomuksia, jotka tukevat niitä tavoitteita, joita kohti olet juuri nyt matkalla.

Takaisin blogiin