Huolehdi jaksamisestasi

Huolehdi jaksamisestasi

Kevät

Muistathan huolehtia itsestäsi? Nautitko elämästä joka päivä? Vai sanotko muille KYLLÄ ja itsellesi EI? Olet vastuussa omista valinnoistasi. Valta on sinulla. Olet siis vastuussa myös omasta hyvinvoinnistasi. Aloita pitämään huolta itsestäsi jo tänään.

Tietotulvan ja ajan vaatimusten keskellä

Elämme ainutlaatuista aikaa, jolle on tyypillistä jatkuva informaatiotulva ja nopeat olosuhteiden muutokset. Meiltä vaaditaan mukautumiskykyä. Hyvinvointi nousee avainasemaan, kun pitää selvitä ajan haasteista. Muiden tarpeita ei pidä asettaa omien tarpeiden edelle, ei ainakaan liian pitkäksi aikaa. Muuten hyvinvointi alkaa heiketä.

Kun stressi lisääntyy ja vauhti kiihtyy nyky-yhteiskunnassa, samaan aikaan aika ja tila omille nautinnonaiheille ja ilolle kutistuvat. Olemme vaarassa voida koko ajan huonommin ja huonommin, mikäli emme aktiivisesti ota itsellemme omaa aikaa. Meidän pitää järjestelmällisesti antaa itsellemme lupa nauttia päivittäisistä ilonaiheista; meidän pitää antaa itsemme ehtiä nauraa vähän joka päivä. Mikään ei saa kehon energiaa virtaamaan yhtä tehokkaasti kuin ilo ja nautinto. Se, että tekee jotain kivaa joka päivä, on yksi tapa hoitaa kehon itselääkintäkykyä ja omaa hyvinvointia.

Pidä tauko niin usein kuin mahdollista, ja niin usein kuin haluat. Jos huomaat itsessäsi merkkejä stressistä, olet selvästi rauhaton tai tunnet olosi epämukavaksi – silloin sinun on aika pysähtyä ja huolehtia hyvinvoinnistasi. Koko yhteiskunta voisi paremmin, jos kaikilla olisi mahdollisuus hiljentyä iltapäiväkiireiden keskellä hetkeksi, pohtia omia tuntemuksiaan ja kuunnella itseään.

Nautintoja joka päivä

Pyri tekemään päivittäin jotain mukavaa, joka antaa sinulle energiaa sen sijaan että veisi sitä. Kyseessä ei tarvitse olla mitään isoa ja merkittävää. Kyse voi olla vaikka vain lyhyestä hiljentymishetkestä. Tai kirjan lukemisesta ennen nukkumaanmenoa. Lyhyestä kävelystä metsässä. Löydä omat nautinnonlähteesi. Ala kiinnittää huomiota siihen, mikä sinut saa voimaan hyvin.

Kuuntele kehoasi. Opettele käsittelemään voimakkaita tunteita, jotka puskevat pintaan erilaisissa tilanteissa. Kun jotain odottamatonta tapahtuu, vedä henkeä ja tarkastele tilannetta sellaisena kuin se on. Kysy itseltäsi, tarvitseeko sinun oikeasti hoitaa tilanne välittömästi. Se, että sanot KYLLÄ jollekin, tarkoittaa että sanot samalla EI jollekin toiselle. Kaikkeen ei voi venyä. Se, että sanot KYLLÄ itsellesi, saa sinut voimaan paremmin. Ajattele, että sinulla on eräänlainen hyvinvointitili. Tee talletus säännöllisesti. Joskus sinulla voi olla tarve nostaa hyvinvointitililtä isompi erä kerralla. On hyvä pitää tilillä riittävästi hyvinvointia hätätapaustenkin varalle.

Käytä hyväksesi sitä, mitä sinulla on. Ei ole itsestään selvää, että se on tallella vielä huomenna. Iloitse siitä nyt. Joku on sanonut, että kadumme myöhemmin eniten niitä asioita, jotka olemme jättäneet tekemättä. Kaikki muu on hyödyllistä oppimista elämän koulussa. Näkemys on terveellinen, sillä tehtyä ei saa tekemättömäksi ja sen katuminen on hyödytöntä.

Vastaat omista ajatuksistasi ja omasta olotilastasi. Siten vastaat myös omasta tuloksestasi. Olet itse vastuussa onnellisuudestasi, terveydestäsi, hyvinvoinnistasi. Olet itse vastuussa itsestäsi. Aloita pitämään huolta itsestäsi viimeistään tänään.

Takaisin blogiin