Korvaamaton aamiainen

Korvaamaton aamiainen

 Korvaamaton aamiainen

Aamiaisen tärkeydestä muistutellaan usein. Uutisoidaan, että aamupalan päivittäin syövät ihmiset pysyvät helpommin hoikkina. Miksi?

Syömätön aamu tuntuu energiavajeena

Aamiainen on päivän tärkein ateria, josta riippuu millaiseksi loppupäivä muodostuu. Jos olemme olleet ilman ruokaa koko yön, herätessämme verensokerimme on alhaalla, eli kehollamme ja aivoillamme ei ole polttoainetta käytettävänään. Ihminen on kuitenkin ihmeellinen organismi: kun polttoainetta ei saada ulkopuolelta, keho ottaa käyttöön maksaan varastoituneen glukoosin. Olemme toimintakykyisiä jonkin aikaa. Mutta maksan glukoosivarasto ei ole kovin iso. Se loppuu nopeasti, ja verensokeri romahtaa. Aivomme vastaanottavat hätäsignaalin ja alamme etsiä ennen kaikkea nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokerin nopeasti. Silloin emme valitse vihanneksia, täysjyvää ja raejuustoa, vaan mitä todennäköisimmin suklaakeksit, korvapuustin tai hampurilaisaterian. Kyseessä on eloonjäämisvaiston sanelema yllyke etsiä nopeaa energiaa, jotta emme tuupertuisi. Sellaisessa tilanteessa on hankalaa tehdä järkeviä ruokavalintoja.

Jos emme syö aamulla mitään, tunnemme sen kropassamme energiavajeena viimeistään iltapäivällä, ja iltaa kohti tulemme helposti syöneeksi liikaa. Jos syömme liian suuria annoksia, keho ei pysty hyödyntämään kaikkea saamaamme ravintoa vaan tallettaa tarpeettoman osuuden varastoon.

Hitaat hiilihydraatit voittavat nopeat

Keho pyrkii tasaiseen verensokeriin ympäri vuorokauden. Aina kun syömme, verensokeri nousee. Miten paljon ja miten nopeasti verensokeri nousee, se riippuu syömästämme elintarvikkeesta ja sen ravintosisällöstä.

Jos aloitamme päivämme nopeilla hiilihydraateilla – esimerkiksi valkoista paahtoleipää hillolla, sokeroitua jogurttia ja sokerihuurrettuja muroja sekä lasillisen mehua – verensokeri nousee todella nopeasti ja korkealle. Silloin haima alkaa erittää verensokeria normalisoimaan insuliinia, verensokeria säätelevää hormonia. Kun verensokeri nousee korkealle, vapautuu paljon insuliinia, minkä vuoksi verensokeri myös laskee nopeasti. Usein verensokeri laskee liikaakin, ja jo tunnin kuluttua nopeita hiilihydraatteja sisältäneestä ateriasta verensokeri on liian alhaalla. Jälleen kerran aivomme tulkitsevat, että pitää löytää nopeasti ravintoa. On suuri riski, että päivä jatkuu samalla kaavalla: verensokerin heittelehdinnällä. Silloin kuntoilu voi tuntua raskaalta ja mielialaa on vaikea pitää ylhäällä. Lisäksi kaikki haiman erittämä insuliini edistää rasvan varastoitumista.

Jos taas aloitamme päivämme hitailla hiilihydraateilla – esimerkiksi lautasellisella maustamatonta jugurttia tai viiliä, sokeroimattomalla myslillä, marjoilla ja pähkinöillä sekä keitetyllä kananmunalla – verensokeriin ei tule samanlaista piikkiä kuin edellisen esimerkin yhteydessä. Hitaisiin hiilihydraatteihin perustuvan aamiaisen ansiosta keho ei eritä liikaa insuliinia. Verensokeri pysyy tasaisempana, ja vältymme verensokerin nopeilta romahduksilta. Suorituskykymme niin töissä kuin treeneissä on korkeampi, eikä rasvaa varastoidu kehoon yhtä paljon.

Jos sinun on vaikeaa syödä aamuisin, sinun ei tarvitse syödä suurta aamiaista heti ylös nousuasi. Tee muut aamuaskareet ensin, ja vasta juuri ennen töihin lähtöäsi voit juoda syödä jogurttia tai viiliä ja muutaman pähkinän. Tehosta aamiaistasi suunnittelemalla terveellisen välipalan kahvitauolle töihin. Voit siis syödä hyvän aamiaisen monessa eri osassa.

Kevytkaupan valikoimista löydät esimerkiksi VLCD -puurot sekä Iconfit Crispy Protein Breakfast -tuotteet. Löydä sopivat tuotteet juuri sinun aamuusi.

Takaisin blogiin