Onnistu ruoanlaitossa

Onnistu ruoanlaitossa

Keittoa ja kasviksia

Painonpudotuksen ja painonhallinnan kannalta on tärkeää, että lautasella on oikeat määrät oikeita ruoka-aineita. Lisäksi on hyvä osata hyödyntää raaka-aineidemme sisältämä ravinto. Terveellisen, elimistöä monipuolisesti ravitsevan ruoan valmistus on helpompaa, kun keittiöstä löytyy hyvät ruoanlaittovälineet ja käytät niitä oikein.

Paista teflonpannulla

Jos paistat ruokasi, sinun kannattaa vaihtaa valurautapannu nonstick-pinnoitteiseen teflonpannuun. Silloin tarvitset vain aavistuksen rasvaa paistamiseen, jos sitäkään. Valmiiseen ruokaan tai salaatinkastikkeeksi voit lorauttaa rypsiöljyä, josta saat hyviä rasvahappoja.

Hauduta lempeästi

Hauduttaminen on paistamista lempeämpi ruoanvalmistustapa. Ruskista raaka-aine ensin keskilämmöllä, lisää nestettä ja anna ruoan kypsyä kannen alla. Hauduttaminen sopii hyvin lihan ja siipikarjan valmistamiseen.

Keitä oikein

Mukauta keitinveden määrä siihen, mitä aiot keittää. Pasta vaatii paljon vettä ja kiehuu melko myrskyisästi. Vihannekset ja kala kannattaa puolestaan keittää niin vähässä vedessä kuin mahdollista ja keskilämmöllä. Vihanneksia keitettäessä voit lisätä hiukan öljyä veteen tehostamaan rasvaliukoisten antioksidanttien liukenemista, jolloin elimistösi on helpompi hyödyntää ne. Jos keität kalaa kattilassa, voit aloittaa keittämällä pienen määrän vettä, johon olet jo sekoittanut kaikki haluamasi mausteet. Ota kattila levyltä, lisää kala, laita kansi päälle ja anna vetäytyä n. 7–10 minuuttia riippuen kalan koosta. Näin ruoka saa miellyttävän rakenteen ja on taatusti maistuvaa.

Höyrytä vihannekset ”al denteksi”

Höyryttäminen on erittäin hyvä ja lempeä ruoanvalmistustapa. Voit ostaa höyrykattilan, jonka avulla kypsentäminen sujuu uunissa tai hellalla. Voit myös keittää pienen määrän vettä kattilassa ja höyryttää vihannekset kuumuutta kestävässä lävikössä tai siivilässä. Peitä kannella ja anna vihannesten höyrystyä, kunnes ne ovat sopivasti ”al dente” eli tarjoavat vielä mukavasti pureskeluvastusta hampaille.

Wokkaaminen

Wokkaaminen on raaka-aineiden nopeaa kypsentämistä suhteellisen kuumalla lämmöllä ja jatkuvasti sekoittaen. Wokkaamisen hyvä puoli on paitsi nopeus, myös se että raaka-aineet säilyttävät rakenteensa ja ravintoaineensa. Kaikki raaka-aineet kannattaa ottaa valmiiksi esille kun aloittaa wokkaamisen. Valmista liha/kana/kala ja vihannekset erikseen, sillä niillä on eripituinen kypsymisaika. Sekoita ainekset myöhemmin. Käytä paistamiseen teflonpinnoitteista wokkipannua, jotta paistamiseen ei tarvitse käyttää kuin aavistus rasvaa. Wokkipannun pyöreä pohja säilyttää lämmön hyvin ja mahdollistaa raaka-aineiden jatkuvan kääntelyn. Jos sinulla ei ole wokkipannua, ruoanlaitto onnistuu myös tavallisella teflonpinnoitteisella pannulla. Jotta pannu pysyy kuumana koko ajan ja vihannekset säilyttävät rakenteensa, kannattaa wokata pienempiä määriä kerrallaan.

Painekeitin

Painekeitin on vanha keksintö, joka on tekemässä uutta tuloa keittiöihin. Olemme niin kiireisiä ja stressaantuneita, ettei meillä ole aikaa odotella ruoan kypsymistä tuntikaupalla. Painekeittimellä valmistat pavut, linssit ja muut pitkään kypsyvät raaka-aineet noin 50–70 prosenttia nopeammin. Samalla ruoan sisältämät vitamiinit ja mineraalit säilyvät kypsennettäessäkin paremmin.

Takaisin blogiin