Proteiinia painonhallintaan

Proteiinia painonhallintaan

Kananmuna

Haluatko pysyä kauemmin kylläisenä, tehostaa rasvanpolttoa ja palautua rasituksesta nopeammin? Jos vastaat kyllä, panosta proteiiniin. Se on kehon tärkein rakennusaine. Sana ”proteiini” tulee kreikan sanasta ”proteus”, joka merkitsee ensimmäistä ja tärkeintä. Proteiinia löytyykin kehosta lähes kaikkialta, niin luista kuin hermostosta. Myös immuunipuolustus eli vastustuskyky sekä hormonitoiminta ja entsyymien eritys vaativat proteiinia toimiakseen kunnolla.

Miten proteiini toimii? 

Kun syöt esimerkiksi kalaa, elimistösi pilkkoo kalan sisältämän proteiinin pienemmiksi osiksi voidakseen hyödyntää sen. Näitä pienempiä osia, joista proteiinit koostuvat, kutsutaan aminohapoiksi. Aminohappoja on noin 20 erilaista. Osa niistä on niin sanotusti välttämättömiä, mikä tarkoittaa, ettei elimistö pysty itse tuottamaan niitä, vaan ne pitää saada ravinnon kautta. Kun elimistösi on pilkkonut kalan proteiinin aminohapoiksi, se rakentaa aminohapoista uusia proteiineja omiin tarpeisiinsa. Jos elimistö tietää tarvitsevansa lihasproteiinia – esimerkiksi reisilihaksiin pyörälenkin jälkeen tai vatsalihaksiin kuntosalin jälkeen – se valmistaa aminohapoista sellaista proteiinia, jonka lihakset voivat käyttää korjatakseen rasituksen aiheuttamat jäljet. Tällaista uusiutumista, paikkaamista ja rakentamista kehossasi on käynnissä kaiken aikaa.

Proteiini ja painonpudotus

Proteiinin merkitys laihduttaessa ja sitä seuraavassa painonhallinnassa on suuri. Proteiini nimittäin pitää nälkää loitolla suhteessa kauemmin kuin muut ravintoaineet. Sen kylläisyysindeksi on hyvä: proteiinissa on energiaa 4 kcal per gramma, kun taas rasvassa on yli kaksi kertaa enemmän, 9 kcal per gramma. Elimistö voi käyttää proteiinia paitsi rakennuspalikkana, myös energiaksi. Proteiinin on lisäksi havaittu auttavan rasvanpolttoa. Ja siinä missä rasva varastoituu helposti rasvana ja ylimääräinen sokerikin muuntuu rasvavarastoiksi, elimistön on merkittävästi työläämpää muuttaa proteiinia rasvaksi ja varastoida sitä rasvakudoksena.

Proteiinia joka aterialla

Pyri syömään proteiinia pitkin päivää. Aamuisin ja aamupäivisin on hyvä syödä suhteessa enemmän hiilihydraatteja, koska silloin rasvanpoltto on kiihkeimmillään. Sisällytä silti myös aamiaiseesi proteiinia, jotta pysyt kauemmin kylläisenä. Iltapäivällä ja iltaa kohti kannattaa siirtyä proteiinipitoisempaan ruokaan. Iltaisin ja yöunten aikana keho tarvitsee rakennusaineita, joilla se korjaa rasituksen aiheuttamia vaurioita ja vahvistaa omia rakenteitaan. Tietysti myös liikuntaan pitää kiinnittää huomiota: jos et kuntoile, ei elimistöllä ole mitään rakennettavaa. Jotta painosi pysyy aisoissa, sinun on tärkeää löytää tasapaino tulojen (energiansaanti ruoasta) ja menojen (energiankulutus liikunnassa ja perusaineenvaihdunnassa) välillä.

Hyviä proteiininlähteitä

Eläinkunnan hyviä proteiininlähteitä: kala, äyriäiset, kananmuna, vähärasvainen liha, siipikarjan liha, vähärasvaiset maitotuotteet (esim. rasvaton maito, maitorahka, maustamaton jogurtti/viili, raejuusto).

Kasvikunnan hyviä proteiininlähteitä: linssit ja pavut (erityisesti soijapavut ja siitä tehdyt valmisteet, esim. tofu, soijajogurtti ja soijamaito), pähkinät ja siemenet. Pähkinät ja siemenet sisältävät proteiinin lisäksi runsaasti rasvaa, mutta se on hyvää, pehmeä rasvaa, jota keho kaipaa kovan rasvan sijaan.

Kevytkaupan VLCD-tuotteet sisältävät proteiinia, joka takaa sen ettei lihaksistosi kärsi painonpudotuksen aikana. Lisäproteiinin tarpeessa löydät valikoimastamme myös hyviä ja laadukkaita proteiinituotteita.

Takaisin blogiin