Terveellinen hyötyliikunta

Terveellinen hyötyliikunta

Kävelyllä syksyisessä metsässä

Arkiliikunta, hyötyliikunta, piiloliikunta. Ne pikkuisen pakollista pitemmät kävelyt bussipysäkiltä kotiin. Tai kun valitset tietoisesti lounaspaikan, joka sijaitsee kymmenen minuutin kävelymatkan päässä, ei samassa rakennuksessa. Se on liikuntaa, joka ei tunnu liikunnalta. Kun kuntoilet hetkisen vaihtamatta urheiluvaatteisiin. Missä vain, milloin vain, ilman teknisiä laitteita, peiliseiniä ja vastaanottotiskiä.

On helppo ajatella, että kun varaa kaksi treenikertaa viikossa, liikunnantarve täyttyy ja asia on hoidettu. Mutta riittääkö se? Kaksi liikuntakertaa viikossa antaa hyvät lähtökohdat painonpudotukselle ja terveyden ylläpitämiselle, mutta ei yksin riitä. Täydennä viikkoasi arkiliikunnalla muina päivinä.

Liikunnan terveyshyödyt on tunnustettu jo pitkään. Viime aikoina kuitenkin yhä useampi terveysalan ammattilainen lääkäreistä alkaen on alkanut puhua arkiliikunnan puolesta. Kansanterveyttä voi parantaa huomattavasti parilla muutoksella päivittäisissä tekemisissämme. Positiivisen terveysvaikutuksen saa, kun ottaa päivittäin 10 000 askelta tai saa vastaavan määrän fyysistä kuormitusta, esimerkiksi puolen tunnin työmatkapyöräilyn. Mikä parasta, sen voi koota pienistä osista! Kymmenen minuuttia kerrallaan, siihen on aina aikaa.

On helppoa laistaa liikunnasta, kun arjen aikataulu näyttää täydeltä. Mutta arkiliikunnan ei tarvitse viedä aikaa. Joskus jopa päinvastoin: pari korttelia taittuu jalkaisin nopeammin kuin niin, että ensin metsästät auton parkista ja sitten etsit sille uuden parkkipaikan ja juutut kaivelemaan kolikoita lompakosta. Tarvitsee vain avata silmät ja nähdä kaikki eri mahdollisuudet. Askelmittari on hyödyllinen apuri – sen avulla saat tietää tarkalleen, miten monta askelta olet ottanut päivän aikana. Ajattele, että sydän ei näe, oletko vaihtanut työvaatteesi liikuntavaatteiksi. Kun vain liikut, sydämesi lyö nopeammin, pulssi nousee ja energiankulutus kasvaa. Riippumatta siitä, kutsutko liikkumistasi treeniksi, hyötyliikunnaksi vai arkiliikunnaksi.

Takaisin blogiin