Pikaruoka käsitetään yleensä huonoksi ravinnoksi, roskaruoaksi jota kannattaa vältellä terveyden ja painonhallinnan nimissä. Mutta kuka sanoo, että pikaruoka on automaattisesti epäterveellistä? Voit valmistaa nopeaa, terveellistä ruokaa itse silloin, kun arki on kiireistä eikä aika tahdo riittää perusteelliseen kokkaamiseen. Näillä vinkeillä kokoat aterian yhtä lailla kotikeittiössä kuin pakkaat lounaan evääksi töihin.
Suunnittelemalla eroon repsahduksista
Syömisen hallinta arjen keskellä vaatii suunnitelmallisuutta. Kun verensokeri pääsee laskemaan ja aivot huutavat nopean polttoaineen perään, tulee helposti tehtyä huonoja hätäratkaisuja. Sellaisia, jotka eivät tue painonpudotusta tai kestävää painonhallintaa. Sellaisia, joista tulee kurja olo ja huono omatunto, joita taas tekisi mieli lääkitä lohturuoalla. Riski huonojen ruokailuratkaisuiden tekemiseen pienenee huomattavasti, kun suunnittelet syömisesi etukäteen ja pidät kaapissa tai pakastimessa valmiina perusaineksia.
Hyvä ateria kokoon pikaisesti minimivaivalla
Vaikka tuoreus on plussaa, säilykkeet ovat toisinaan superkäteviä ja hyödyllisiä. Terveellisen pikaruoan pohjana voit käyttää esimerkiksi tonnikalaa tomaattikastikkeessa. Siinä on runsaasti proteiinia, joka täyttää vatsan ja säilyttää kylläisyyden tunteen pitkään. Myös valmiiksi keitetyt pavut ja kikherneet ovat hyvä hitaiden hiilihydraattien ja proteiinin lähde. Kauppojen säilykehyllyiltä löytyy monenlaisia käyttövalmiita papusekoituksia. Nykyisin kaupoista löytyy jopa valmiiksi huuhdeltua ja pilkottua salaattia sekä kuorittuja pikkuporkkanoita, joista saa koottua hyvän vihanneslisukkeen. Raejuusto on aina hyvä lisäke, josta saat proteiinia ja kalsiumia.
Suunnitelmallinen kevytkokkaaja keittää isomman satsin täysjyväpastaa tai muuta ravitsevaa hitaiden hiilihydraattien lähdettä kerralla ja hyödyntää tähteet seuraavien päivien ruokailuihin. Myös esimerkiksi kanaa voi paistaa valmiiksi, maustaa vain pippurilla ja pakastaa annospusseissa. Pakastimesta kanapaloja on helppo sulattaa tarpeen mukaan.
Nopean aterian saat aikaan myös edellisten päivien tähteistä. Pohjusta lautanen kasviksilla tai juureksilla. Pilko kinkkua, kalkkunaa, katkarapuja, tonnikalaa tai muuta hyvää proteiininlähdettä, jota löytyy kaapista, jääkaapista tai pakastimesta. Ripottele päälle pähkinöitä tai viipaloi avokadoa. Voit lisäksi sekoittaa annokseen vähän täysjyväpastaa, riisiä, bulguria, kvinoaa tai perunaa hiilihydraatinlähteeksi.
Aterian valmistamisen ei tarvitse kestää tuntikausia. Pikaruokakin voi olla hyvää ja terveellistä!