Välipalat helpottavat syömisen hallintaa

Välipalat helpottavat syömisen hallintaa

Marjoja kupissa

Ateriaväli ei saisi venähtää pitemmäksi kuin 3–4 tuntia. Jos niin uhkaa käydä, ota avuksi terveellinen välipala. Välipala on paikallaan myös liikunnan jälkeen.

Matala verensokeri aiheuttaa roskaruokien himoa

Jos ateriaväli uhkaa venähtää pitemmäksi kuin 3–4 tuntia, on välipalan paikka. Neljän tunnin syömättömyyden jälkeen verensokeri alkaa laskea, jolloin aivoissamme käynnistyy ns. ruoanhakuvaihde. Kun verensokeri on päässyt laskemaan liian alas, emme yleensä tyydy omenaan tai salaattiin. Sen sijaan aivot lähettävät hälytyssignaaleita ja huutavat nopeiden hiilihydraattien perään. Teemme nälkäisinä, matalan verensokerin vallassa herkästi huonoja ruokavalintoja, kun kehomme himoitsee suklaakakkua, pullapitkoa, sipsejä, kokonaista keksipakettia. Niiden seurauksena verensokeri nousee liikaa ja laskee taas nopeasti. Kärsimme keskittymisvaikeuksista ja erilaisista himoista, ja suorituskykymme on tavallista alhaisempi sekä fyysisesti että henkisesti.

Tasainen energiansaanti pitkin päivää

Terveellisillä välipaloilla voimme ehkäistä verensokerin romahtamisen ja sen seuraukset. Se, että syömme välipaloja, ei tarkoita, että söisimme enemmän. Sen sijaan välipalat auttavat jakamaan ruoansaannin tasaisemmin pitkin päivää niin, että verensokeri pysyy kaiken aikaa sopivalla tasolla. Välipalat ehkäisevät hirmunälän syntymisen, joten syöminen pysyy pääaterialla paremmin hallinnassa.

Fiksun välipalan tuntomerkit

Mitä kannattaa syödä välipalaksi? Ilmeisesti ei suklaakeksejä tai kahvipullaa? Ei, niitä emme suosittele. Fiksut välipalat pohjautuvat hitaiden hiilihydraattien ja hyvän proteiininlähteen yhdistelmään. Esimerkiksi marjoissa on hyviä hiilihydraatteja ja raejuustossa runsaasti hyvälaatuista proteiinia – pikku purkillinen marjoja ja raejuustoa on hyvä välipala. Tai hedelmä ja puoli desiä pähkinöitä, joista saa proteiinin lisäksi myös hyvää, pehmeää rasvaa. Myös xtravaganzan ateriankorvikepatukka ja Xtra VLCD -ateriankorvikkeesta tehty smoothie ovat erinomaisia välipalavalintoja. Voit myös kokeilla välipalaksi vaikkapa Xtra VLCD -parsakeittoa, johon lisäät vähän tuoreita katkarapuja. Kevytkaupan valikoimista löydät myös muun muassa useita muita välipalapatukoita.

Takaisin blogiin